top of page

NOTRE DAME'IN KAMBURU / THE HUNCHBACK OF NOTRE DAME

  • Yazarın fotoğrafı: Yusuf Aydın TAŞTEKİN
    Yusuf Aydın TAŞTEKİN
  • 20 Oca 2020
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 21 Mar 2020

















Victor Hugo'nun 1831 yılında yayınlanan ve Fransa’da krallık döneminin karanlık günlerinden kesitler sunan romandan uyarlanan bir filmdir. Film, 1482 Paris'ini konu edinmektedir.

Ana karakter küçük yaşta Notre Dame Kilisesi'ne bırakılan ve Rahip Frollo tarafından kendisine sadık biri olarak yetiştirilen Kuasimodo'dur. Kuasimodo, çok çirkin görünümlü ve kambur biridir.

Şehirde aynı zamanda çingeneler yaşar, eğlenceler tertip ederlerdi. Çingeneler içerisinde güzelliğiyle dikkat çeken Esmeralda adında bir kadın, daha sonra güzelliğiyle hem rahibi hem de Kuasimodo'yu kendisine aşık edecektir.


Filmin ayrıntılarından ziyade vermiş olduğu üç ana mesaj üzerinde durmak istiyorum.

- Hristiyanlıkta, Pavlusçu öğretiye göre rahipler evlenemez. Rahip Frollo da rahiplik geleneğine binaen hayatında hep kadından uzak durmuş ve evlenmemiştir. İşin açıkçası insan fıtratına aykırı olan bu durum Rahip Frollo'yu da sarsar.

2005-2013 yıllarında Papalık görevi yapan Papa 16. Benedict döneminde de kilisede yaşanılan taciz ve cinsel istismarlar da insan fıtratının önünde koca kilise duvarlarının bir fayda sağlayamayacağını göstermişti.

İşte filmde Rahip Frollo, Esmeralda'yı gördükten sonra aşık olmuş, içindeki bu ateşe söz geçirememiş, yüzyıllardır süregelen Pavlusçu öğretiye ayak diretmiş ve Esmeralda'yı elde etmek için bir takım planlar yapmaya başlamıştı.


- Diğer bir mesaj, Kuasimodo'nun da rahip gibi Esmeralda'ya aşık olması ve yaptığı fedakarlıklar sayesinde Esmeralda tarafından o çirkin görünen dışının ötesinde iç güzelliğinin fark edilmesiydi.

Birçoğumuz iç güzellikten önce dış güzellik ararız. Çünkü insan tabiatı güzel olanı celbeder. Kuasimodo'yu ve rahibi de Esmeralda'ya aşık eden temel unsur onun çok güzel olmasıydı. Kuasimodo'nun ise bir insanın etkilenmeyeceği hatta tiksinti duyabileceği bir dış görünüşünün ötesinde muazzam bir iç güzelliğinin olduğunu fark etmişti Esmeralda. Bir insanın dış görünüşü bir ürünün ambalajı gibidir. Bazen kötü olan ürün güzel ambalajla bazen de güzel olan bir ürün kötü bir ambalajla gizlenmektedir. Önemli olan ambalaja kanmak değil ürüne odaklanmaktır. Tabi güzel bir ürünün güzel bir ambalajla sunulmasının da insan üzerinde tesiri yok sayılamaz.


- Diğer bir mesaj da bana göre, Kuasimodo'nun, kilise eliyle insanların aydınlatılmasının ve yeni fikirlerle tanışmasının önüne geçmek için, kilisenin gizli bölmesinde saklanan kitapların hepsini okumasıydı. Foucault'un dediği gibi hakikat rejimleri, hakikati tekelleştirirler ve kendi düşünceleri doğrultusunda hakikat üretirler. Dolayısıyla kilise de kendi doğrularının değişmez olduğunu kabul ettirmek ve aksinin düşünülmesini engellemek için kitapları toplatmıştı. Ama kilisede yaşayan Kuasimodo, bütün bu kitapları okumuş, aydınlanmış ve halkı aydınlatmaya çalışmıştı.


Bu temel mesajlar üzerinden okunduğunda gayet başarılı bir film. Fakat izlerken ve bu mesajlar üzerinden tefekkür ederken yapılacak kıyaslamalara dikkat edilmelidir.

IMDB: 6.4

Orijinal İsmi: The HunchbackVizyon

Tarihi: 16 Mart 1997

Süre: 98dk

Tür: Dram , Romantik

Senarist: John Fasano

Yönetmen: Peter Medak

Yapımı: 1997 – ABD




Comments


  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • instagram

©2019 by Âb-ı Hayât. Proudly created with Wix.com

bottom of page