top of page

THE MAN FROM EARTH / DÜNYALI

  • Yazarın fotoğrafı: Yusuf Aydın TAŞTEKİN
    Yusuf Aydın TAŞTEKİN
  • 21 Oca 2020
  • 2 dakikada okunur

Bir kaç akademisyen arasında, tek bir mekanda çekilen bir bilim kurgu filmidir. Akademisyenlerden tarih profesörü olan John Oldman, ortada bir neden yokken istifa edip gitmek için hazırlanır. Diğer akademisyen arkadaşları da veda etmek ve bu âni kararın nedenini öğrenmek için evini ziyaret ederler. Evine gelen ve John'u soru bombardımanına tabi tutan arkadaşlarının ısrarına binaen John, 14.000 yıllık sırrını anlatmaya başlar. Hücrelerinin çok hızlı yenilenmesi ve bir takım nedenlerle 14.000 yıldan beridir yaşamış olan John, arkeolog, biyolog ve teolog olan arkadaşlarının sorularını bizzat tecrübe etmiş biri olarak cevaplar. Bu tarz bilgileri sonradan öğrendiğini düşünecek ve Cro-Magnon tarih öncesi bir mağara adamı olarak bugüne kadar gelmesini kabul edecek gibi görünmeyeceklerdi.

Arkadaşlarının psikolojisinde bir problem olabileceğini düşünen diğer akademisyenler Psikiyatrist olan Fred'i çağırırlar. Aralarında biraz ateşli diyalog olunca Fred, baya kızar ve hastaneye yatırma tehdidinde dahi bulunur.

Arkadaşlarının inanmadıklarını ve zaten önceki tecrübelerinden de bunun çok zor olduğunu bilen John, bunun birer hikaye olduğunu söyler. Canları ağızlarına gelen arkadaşları zaten böyle bir cevaba susamış şekilde oh çektiler. Ama Fred, filmin sonunda John'dan duyduğu bir şeyle kalp krizi geçirip ölür. "Kendisinden daha yaşlı görünen Fred'in aslında babası John'du".

Buraya kadar yazdıklarımız filmin birer özeti mahiyetindeydi. Tek bir mekanda çekilmiş bir film de olsa, konunun ve bakış açısının zenginliği sayesinde insanı içine çeken bir eser. 12 Angry Men filminde de benzer bir durumu görebiliyoruz. Filmde temel iki mesajın ya da bakış açısının ön planda olduğunu düşünüyorum.


- İnsan, tabiatı itibariyle ölümlü bir varlıktır. Aslında sadece insan değil, bütün yaratılmışlar bir sonla karşılaşacaktır. Uzun ömürlü olmak kimine göre bir avantaj gibi görünse de tek tek kaybettiğin sevdiklerinin yası, özlemi insanın geri kalan ömründe peşini bırakacak gibi değildir. John, 14.000 yıldır sürekli sevdiklerini tek tek kaybetmiş, her defasında kendisinden şüphelenmemeleri için bulunduğu yerleri terk etmiş, yeni kimlikler edinmiştir.


- Asıl ve çarpıcı olan mesaj ya da bakış açısı, tarih içerisinde algılanan, şekillenen bazı şeylerin insan ürünü olmasıydı. Peter Berger ve Thomas Luckmann'ın yazdığı "Gerçekliğin Sosyal İnşası" adlı kitapta da sosyal gerçeklik dediğimiz birçok şeyin -Dışsallaştırma, Nesnelleştirme, İçselleştirme - serüvenlerinden geçerek oluştuğunu ifade etmektedirler.

John; Buda, Hammurabi, Christoph Colomb ve Van Gogh gibi bir çok şahsa tanıklık etmiştir. İşin can alıcı kısmı ise şudur: Buda'dan ders alan John, daha sonra Kudüs diyarında insanlar tarafından çok büyük bir konumda tutulması ve ilerde de insanların mesih dedi İsa'nın kendisi olmasıydı. Aslında bir Peygamber olmadığı halde bilge kişiliği sayesinde insanlar tarafından böyle bir konuma getirilmesiydi.


Bir bakıma güzel bir bakış açısı. Çünkü insanlar, zamanla tarihi olayları, şahsiyetleri bulunduğu konumdan çok öteye taşıyabilmektedir. Hz. İsa da yeni bir din ihdas etmeksizin, sadece Yahudiliğin zamanla Ferîsi ve Saduki gibi gruplar tarafından tahrif edilmesine karşın Mûsevîliği tasdik ve tashih etmek için gelmişti. Ama ondan sonra Pavlus tarafından ilahi bir şahsiyete bürünmüş ve yeni bir din ihdas edilmişti.

Mesele Hristiyanlık değil aslında. Hayatımızın birçok noktasında bir takım şahsiyetlerin, ideolojilerin, akımların ihdas ettiği şeyleri gerçek gibi algılamakta ve düşüncelerimizi ve yaşantımızı ona göre düzenlemekteyiz.


IMDB: 7.9

Yönetmen: Richard Schenkman

Yapımcı: Richard Schenkman, Eric D. Wilkinson

Senarist: Jerome Bixby

Oyuncular: David Lee Smith, William Katt, Richard Riehle

Türü: Dram,bilim kurgu

Çıkış tarih(ler)i: 10 Haziran 2007 ABD

Süre: 87 dakika

Ülke: Amerika Birleşik Devletleri ABD

Dil: İngilizce

Diğer adları: Jerome Bixby's The Man from Earth (ABD)


Commentaires


  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • instagram

©2019 by Âb-ı Hayât. Proudly created with Wix.com

bottom of page